Frågor och svar om tankar om döden

12 Oct 2003, 11:21 208
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 19 år! Jag är inte rädd för döden! är jag konstig då?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, man är inte konstig för att man inte är rädd för döden. Men det är sannolikt vanligare att man känner en viss rädsla för döden än att man inte gör det. Detta beror enligt min erfarenhet på att många har svårt att prata om döden och har därmed svårt att hitta ett naturligt förhållningssätt. Men om man som ung kommer i kontakt med döden på ett odramatiskt och naturligt sätt, eller om man tex har föräldrar som inte är rädda utan vågar prata och berätta hur dom tänker, så blir oftast inte döden så skrämmande. Det kan finnas fler faktorer som spelar in för hur man förhåller sig till döden, men som jag sade tidigare så är det tyvärr alltför många tabun och en för stor tystnad kring allt som har med döden att göra, som triggar igång rädslan.
Så, konstig är du alltså inte, utan tvärtom så önskar jag att fler kunde ha ett mer avslappnat förhållande till döden. För kanske är det så att först när rädslan för döden släppet taget om oss, så vågar vi helt och fullt ta in livet och leva det till 100%.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar