Frågor och svar om här kan man få hjälp!

12 Oct 2003, 12:55 374
Annat, 0 år
Question


I januari i år blev jag inlagd på papper på psyk efter att jag försökt ta mitt liv. Jag fick då träffa en läkare som då skulle bli "min" läkare. Jag har nu fått reda på att han då gjorde en utredning på mig å bl.a ställde diagnosen borderline. Jag är ganska arg på honom för att han inte berättade för mig om utredningen och diagnosen. Jag har ingen aning om vad borderline innebär. Och jag har i över ett halvår nu försökt få en tid hos min läkare, men han har inte tid för mig. Så nu undrar jag om du vet nåt om vad borderline är.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår att du är arg och besviken då det självklart är så att du ska få veta att det pågår en utredning och dessutom få prata igenom resultatet ordentligt med den som ansvarar för utredningen. Och visst kan jag ge dig en bild av vad borderline innebär, men allra bäst är om du ringer din mottagning och KRÄVER att få en tid. Har inte din läkare tid, så kan du be om att få träffa en annan läkare eller tex en psykolog. Anledningen till att jag råder dig att försöka ytterligare en gång att få en tid, är att det kan vara svårt att bara läsa om en diagnos. För diagnoser kan i vissa avseenden vara ganska trubbiga instrument, och det kan därför finnas individuella skillnader mellan två som fått samma diagnos. Sedan väcker också en diagnos många frågor som man måste kunna få svar på, och det får man ju inte bara genom att läsa om själva diagnosen. Därför är det alltid bättre att ha en person framför sig som man kan diskutera diagnosen med och som kan svara på alla frågor man har. Nu vet jag ju att du försökt få till ett sådant här möte med din läkare, men jag hoppas att du kan göra ett nytt försök och i annat fall kunna få en tid hos någon annan på din mottagning.

I övrigt kan jag berätta att Bordeline i princip innebär att man är känslomässigt sårbar, vilket innebär att man kan känna starka känslomässiga reaktioner, och reagera väldigt intensivt på negativa händelser och tankar. Borderline innebär också att man kan ha svårt att känna en egen identitet och att man därför ofta känner en tomhet inom sig. Detta gör också att man kan känna sig väldigt splittrad och ha svårt att få någon ordning i sitt liv. Dom flesta som lider av Borderline har många gånger i sitt liv fått sina känslor och tankar diskvalificerade av personer i deras omgivning som betytt mycket för dom. Och detta gör att personer med Borderline oftast vänder negativa känslor och händelser mot sig själva, varför många försöker straffa sig själva på olika sätt.

Ja, nu har du fått en liten bild över vad Borderline innebär, men som jag sade tidigare så finns det stora individuella skillnader, varför det är viktigt att du pratar med någon inom psykiatrin som kan svara på alla dina frågor kring den här diagnosen, samt diskutera vad den här diagnosen innebär för dig. Sist men inte minst så är det ju viktigt att du själv ihop med den du träffar får diskutera hur pass den här diagnosen stämmer på dig eller inte. Och sedan är det självklart viktigt att du får den hjälp du behöver för att må bättre, oavsett vilken diagnos du har. För en diagnos är inte en dom eller någon kritik, utan den ska ju mer fungera som en hjälp för att hitta rätt behandling, och det är vad jag tycker du skall fokusera på så fort du fått en tid på din mottagning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar