Frågor och svar om skola

4 Oct 2000, 00:00 536
Annat, 0 år
Question


Vad gör man när man är skoltrött men ändå måste gå i skolan?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ett perspektiv är att du försöker hitta någonting som hjälper dig att stå ut. Och då tänker jag på att du skulle gå in lite extra för någonting som du gör på fritiden. Alltså försöka koncentrera dig på det istället och bara ”åka med” i skolan ett tag. Här gäller det att du skapar en mental ledighet från allt vad skola och krav heter, samtidigt som du ändå går kvar i skolan. Man behöver inte vara idrottsstjärna eller data-freak för att gå in för någonting på sin fritid. Nej, det kan vara vad som helst (utom droger och kriminalitet). Huvudsaken är att DU tycker det funkar…

Om du bara visste hur många både unga och äldre människor jag träffat i mitt arbete som berättat att de under långa perioder inte skulle stått ut med sina jobb eller studier ifall det inte hade varit för deras fritidsintressen..! Naturligtvis är risken stor att studieresultaten sjunker under en period, men i jämförelse med att du mår sämre och sämre kan det vara ett billigt pris att betala. När du väl har skapat lite mental ledighet på det här sättet, brukar skolan inte längre bli lika ansträngande som tidigare och då är den onda cirkeln bruten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar