Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

25 Oct 2003, 11:29 398
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag har inte haft oskyddat sex sedan 7 månader tillbaka och inte haft några symptom, finns det ändå en risk att jag har en könssjukdom?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid en risk att man har fått en könssjukdom vid oskyddat sex, även om man inte märker några symptom. En del av sjukdomarna är nämligen väldigt svåra att upptäcka då man kan vara symptomfri. Så, för att du ska vara säker kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och testa dig (både för din egen skull och för att du inte skall sprida eventuell smitta vidare). Och var i fortsättningen noga med att använda kondom när du har sex med någon du inte kan vara 100% säker på, så du slipper tråkigheter framöver och oro för att ha blivt smittad. Kondom är nämligen enda sättet att skydda sig mot könssjukdomar och HIV.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar