Frågor och svar om onani

30 Oct 2003, 19:31 289
Kille, 0 år
Question


hur gammal måste man vara för att börja onanera? jag började väldigt tidigt,innan puberteten. det bara blev så men ja undrar om det därför kan ha förstörts något i pungen?. jag undrar också om onani är farligt på något sätt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen åldersgräns för att onanera, utan det är väldigt olika när man börjar onanera (finns också dom som aldrig onanerar). Men vanligast är att man börjar onanera strax innan eller i början av puberteten.
Onani är inte farligt så länge som man inte använder till exempel olika saker att onanera med som kanske är vassa, smutsiga eller som kan skada på olika sätt. Men det gäller först och främst tjejer där det är vanligare att använda olika saker att föra in i slidan. Så, onani är alltså inte farligt och skadar inte könsorganen, varför du inte behöver vara orolig för att ha förstört något i pungen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar