Frågor och svar om missnöje med kroppen

30 Oct 2003, 20:09 195
Kille, 0 år
Question


hej jag skämms lite för en sak...jag har märkt att musklerna på min högra arm är mycket större än den vänsta...kan man få starkare och större musklera av att onanera?jag själv tänker på att det ser konstigt ut...tror du personerna omkring mig tänker på det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är ofta så att vissa muskler är mer välutvecklade än andra, och även att det kan skilja markant från vänster till höger sida. När det skiljer mellan höger och vänster arm som det uppenbarligen gör på dig, så beror det sannolikt på att du är högerhänt och därmed använder din högra arm mycket mer när du gör saker i din vardag. Att onanera är förvisso en sak man oftast gör med den hand som man föredrar att använda normalt, men att onanera bygger inga muskler direkt, så jag tror mer att förklaringen ligger i att du helt enkelt känner dig mer hemma med högern och därför låter högern göra jobbet även om du inte alltid märker det. Det kan tex handla om att du i gymnastiken omedvetet tar i mer med högern när du ska göra något, eller att du på fritiden använder högern mer än vänstern, vilket alltså är helt normalt om man är högerhänt. Med åren gör det att musklerna på höger sida blir mer välutvecklade.

Det här är alltså en helt normal sak och ingen människa är helt jämn när det gäller muskelutveckling varför jag inte tycker du ska bekymra dig om att det skulle se konstigt ut. För sannolikt tänker ingen av dom runt omkring dig på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar