Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

31 Oct 2003, 18:08 139
Tjej, 0 år
Question


Jag går hos en psykolog (började nyligen med det) men det tycks inte hjälpa mig så jag undrar om jag ska fortsätta och gå dit? Jag har försökt ta självmord men tror inte att det är något jag kommer göra igen, men jag är inte säker, så nu vet jag inte vad jag ska göra? Ska jag gå dit eller inte?
Skulle vara väldigt tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Problem man mött, eller som man har i sitt dagliga liv är sällan något man åtgärdar på kort tid. Istället är det oftast ett längre arbete som krävs för att man skall komma till rätta med vad det är som gör att man mår på ett visst sätt, och hur man ska hantera det för att inte behöva må psykiskt dåligt. I det här arbetet kan en psykolog hjälpa en.
Nu är det tyvärr inte så att man kan gå till en psykolog några gånger och sedan är problemet löst. För det första så tar det oftast lite tid innan man känner att man har förtroende för den psykolog man träffar. Det är ju en helt okänd människa för en, och det är sällan så att man bara går in och sätter sig och berättar allt man känner och tänker. Dom flesta behöver känna sig för, så att bygga upp en förtroendefull relation så man känner sig trygg nog att dela sina känslor och tankar med psykologen tar alltså tid. Och för det andra så tar alltså själva arbetet med att komma tillrätta med problemen oftast en längre tid.

Så, utifrån ditt brev skulle jag råda dig till att ge den här kontakten med en psykolog lite tid, innan du bestämmer dig för om det hjälper eller inte. Men prata gärna med din psykolog om detta, och berätta att du tvivlar på om det hjälper. Ett samtal kring dina känslor av tvivel kan faktiskt vara en del i att bygga upp ett förtroende då ni genom att du tar upp dina tvivel sannolikt börjar prata om vad det är ni ska göra tillsammans, och hur det hela kan tänkas gå till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar