Frågor och svar om onani

1 Nov 2003, 11:38 903
Kille, 0 år
Question


hej. jag skrev hit tidigare och undrade när det var normalt att börja onanera..jag började flera år innan puberteten..jag önskar att jag inte gjort det.jag skäms och tycker jag är helt sjuk som gjorde de.nu när man fattar vad det innebär.är det fler än jag som gjort så här? eller är ja den enda? jag skämms något oerhört. tänk om mina föräldrar skulle fått reda på det.det är väl inte alls vanligt att barn onanerar? eller? jag behöver svar..måste veta om jag är den enda.tack

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte ovanligt att man onanerar långt innan man kommit in i puberteten. I forskningen har man till och med kunnat se att väldigt små barn (1-2 år) kan stimulera sig själva på ett sätt som är att likna vid onani, och det är alltså inget konstigt eller något att skämmas för. Barn har oftast inte hunnit lära sig alla "vuxnas" regler för vad som är fult, fint, skamligt, vackert, bra, dåligt osv, osv. Utan barn gör det som känns bra, och om ett barn kommer på att det känns bra att gnida underlivet mot något, eller dra i snoppen så gör barn det tills vuxna säger något annat.
Så, att onanera är alltså något både naturligt och mänskligt och inget att skämmas över. Och du är alltså definitivt inte den enda som onanerat innan puberteten, och kanske har dina föräldrar gjort samma sak när dom var små, så du har inget att oroa dig för då det inte är något onormalt eller skamligt som du gjort.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar