Frågor och svar om preventivmedel

1 Nov 2003, 12:17 346
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 12 år och jag undrar en sak. När man ska ha sex första gången, och kanske är under 15, och ska köpa t ex kondom, finns det något sätt att köpa detta utan att någon får reda på det, t ex föräldrar. Sen är det ju lite genant att gå in på apoteket och köpa...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns faktiskt ingen åldersgräns när det gäller att köpa kondomer. Så, du kan faktiskt köpa i en vanlig matbutik och dina föräldrar kommer inte få reda på det. På samma sätt kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och få gratis kondomer, dom delar nämligen ut sådana gratis där.

Nu hoppas jag dock att du har tänkt dig att vänta lite med sexdebuten då du fortfarande är väldigt ung för att ha sex. Och i takt med att man blir äldre så mognar man också in i det här med att ha sex, varför det oftast inte känns lika pinsamt att gå och hämta, eller köpa kondomer som när man tänkte på det som yngre. Så, ta det lite lugnt med det här med sex. Men det är väldigt bra att du tänker på det här med att använda kondom när det väl blir dags för dig att ha sex, och nu vet du förhoppningsvis också vart du kan få tag i kondomer på ett enkelt sätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar