Frågor och svar om Ångest

9 Nov 2003, 10:43 307
Kille, 0 år
Question


hej jag har ett jätte problem jag är e kille på 16 år, för ca två år sedan laddade jag hem ca20 barnporr bilder (kommer inte ihåg hur jag kom in på sånt) efter nåra månader förstod jag att det vat fel och tog jag bort dom och sedan dess har jag haft ångest hela dagarna, kan inte sova på nätterna osv. jag har inte känt någon dragning till yngre flickor sedan dess eller kollat på barnporr.
vad ska jag göra!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Alla gör vi misstag i livet, och speciellt när vi är unga och mer nyfikna på olika saker. Utifrån din beskrivning så verkar det här du gjort vara just ett sådant misstag. Men det viktigaste när man gör misstag är att man inser det felaktiga i det hela och ändrar sig, och det är ju precis vad du har gjort. Och det är alltså inget som säger att man är pedofil för att man en gång när man är ung tittar på den här typen av bilder för att det kanske känns spännande, så det är inget du behöver oroa dig för.

Så, jag tycker att du skall sluta plåga dig själv för det här och se det som ett beklagligt misstag. Men du kom ju själv till insikt om att det var fel, och har inte gjort om det, varför det inte finns någon anledning att du straffar dig själv för det här, eller plågar dig med andra tankar. Alla har gjort något dumt någon gång i livet, men det är förlåtligt när man väl inser att det är fel. Så, förlåt dig själv för det här, och försök gå vidare i ditt liv nu och släpp det här. Men skulle du ändå ha svårt att släppa det, så gå gärna till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Ett par samtal kan räcka för att du skall kunna släppa det och sluta straffa dig själv för ett misstag som många andra också har gjort.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar