Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

9 Nov 2003, 18:25 289
Kille, 0 år
Question


Är alla tonåringar osäkra på sin sexuella läggning eller är detta något som bara vissa råkar ut för? Om inte alla är det hur många är det ungefär?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan tyvärr inte ge dig några siffor, men långt ifrån alla är osäkra på sin sexuella läggning. Enligt min erfarenhet så är tvärtom majoriteten säkra på sin sexuella läggning, och främst gäller detta dom som är heterosexuella. En del homosexuella är förvisso också säkra på sin läggning från tidiga år, men för många homosexuella så kan det ta en längre tid innan dom både känner sig säkra och accepterar sin egen läggning.
Sedan kan man alltid spekulera i ifall även majoriteten av dom som är homosexuella skulle känna sig säkra ifall det var lika allmänt accepterat att vara homosexuell som att vara heterosexuell? Men det lär vi inte få veta än på många år sannolikt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar