Frågor och svar om missnöje med kroppen

15 Nov 2003, 15:04 380
Kille, 0 år
Question


varför har jag så ljus röst? jag är 15 år, kommer jag alltid ha ljus röst ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Är du kille så har du förmodligen inte kommit i målbrottet än, vilket är den period då rösten förändras och blir mer mörk. Så detta innebär i sådant fall att du inte alltid kommer ha ljus röst.
Är du tjej så kan också rösten mörkna något med åren, även om det inte blir en lika tydlig förändring som hos killarna. Men generellt så kan tjejer prata mörkare än vad dom oftast gör, och detta handlar om att många använder rösten lite fel. Det innebär också att det går och förändra genom att tex gå till en talpedagog eller en logoped om man verkligen vill bli mörkare.

Men sannolikt så är du som frågat kille, och då handlar det alltså istället om att du får vänta tills du kommit i målbrottet, och det borde inte dröja länge.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar