Frågor och svar om mobbning

15 Nov 2003, 19:20 177
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej som haft och fortfarande har ett väldigt upp och nervänt liv, jag försöker få mig ur den här onda cirkeln men inga medel tycks bita. Såhär ligger det till...

Jag har varit grovt mobbad i skolan och aldrig haft några s.k riktiga vänner, plus att jag blivit misshandlad hemma. Det jag har gått igenom har fått mig att få dåligt självförtroende som jag nu kämpar med, och det går upp och ner, för alla möter vi ju motgångar men jag är fast besluten i att bli stark i mig själv! Men den jobbigaste biten är den att jag fortfarande bor i närheten av folk som mobbat mig, en av dom är min kusin som jag mest mår dåligt av.

Jag mår dåligt av detta just för att hon jämt har, och fortfarande idag jämför sig med mig, att hon ska vara bättre än mig osv osv. Nu undrar du nog säkert varför jag ska bry mig om henne och bara köra mitt race? Jag har försökt men tyvärr, jag får ingen ro i kroppen! Jag hör att hon jämt frågar efter mig om hur det går och om jag har ändrat mig utseende mässigt eller så osv, jag känner mig jäktad och precis som att hon jagar efter mig. Jag vill komma bort härifrån där jag bor nu, för min hälsas skull och för att jag ska kunna börja om på nytt igen.

Så min fråga till dig är, skulle det lösa sig om man ev. flyttade? Menar, är det ett bra eller dåligt alternativ? Jag har inget emot att flytta, vore bara trevligt att träffa nya människor och kanske förhoppningsvis träffa någon vän.

Känner mig verkligen dålig av detta, har andra saker och tänka på också, framförallt att jag ska komma upp på fötter igen, börja med en utbildning och fixa min hälsa. Jag tror inte att det blir gjort om inte jag får detta ur världen, för jag blir så psykiskt utmattad.. Min önskan är att få slippa ha henne i mitt liv. Det är ingen idé att säga till henne att lämna mig ifred, har redan gjort det, hon och hennes familj är helt hopplös! För jag tänkte iaf att om jag flyttar så har hon ingen stor möjlighet att hålla koll på mig..

Så vad ska jag ta mig till?

Mvh/DC

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Generellt brukar man säga att man inte kan flytta ifrån problemen, men det kan vara en sanning med modifikation. För ibland så är det faktiskt så att det kan vara skönt att få lite fysiskt avstånd mellan sig själv och det/dom man inte vill ha i sin närhet. Det kan hjälpa en att få distans till saker som kan göra att man lättare kan fokusera på sig själv och arbeta med att reda ut sina egna saker.

Så, i ditt fall bör du ta dig en ordentlig funderare över ifall du skulle prova på att flytta. Du verkar ju tämligen positivt inställd till att pröva på något nytt och "börja om från början". Å andra sidan är det inte helt enkelt att komma till ett nytt ställe och hitta nya vänner och det kan vara lätt att tro att allting är bättre på ett annat ställe än det man befinner sig på just nu. Tyvärr kan jag inte säga vilket som är bäst för dig, utan du måste göra ditt eget val, men tänk på att valet behöver inte vara för alltid, utan man kan ångra sig, eller göra ett nytt val längre fram. Och bestämmer du dig nu för att flytta så skulle jag råda dig till att skaffa en samtalskontakt hos tex en kurator så du kan få hjälp i att bearbeta allt det du själv varit med om och nå det mål du satt upp för dig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar