Frågor och svar om självmordstankar

21 Nov 2003, 11:19 166
Tjej, 0 år
Question


hej jag har ett problem för jag har själv mords tankar i bland....och jag blir så deprimerad...hjälp mig

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En känsla av depression och tankar på självmord ska man inte gå och bära ensam. För problemet med depressioner är just att man själv inte kan se någon utväg, eller känna något hopp. Därför är det viktigt att man får hjälp av någon som kan visa en på vägar och ge en hopp, tills man själv har förmåga att känna det igen. För det går att ta sig igenom svåra saker om man bara får rätt hjälp. Jag har sett det i mitt arbete så många gånger att jag vet att det är så. Men personer som känner som du tror oftast inte att det finns något annat liv för dom än det dom känner till, varför tankarna på självmord kan växa sig starka. Men som jag sade, så kan det här förändras om man får hjälp, varför det är väldigt viktigt att du söker den hjälpen.
Hjälpen finns att få inom öppenvårdspsykiatrin och det än en vanlig mottagning dit man går för att träffa läkare/psykolog/psykoterapeut eller kurator beroende på vilket som passar bäst med tanke på ens problem. Du hittar numret på blå sidorna i telefonkatalogen och där står även numret till landstingets växel dit du kan ringa så kopplar dom dig rätt. Är du under 18 år är det barn-, och ungdomspsykiatrin du ska vända dig till annars är det vuxenpsykiatrin.
Ett annat alternativ är att du går till närmaste Ungdomsmottagning. På många Ungdomsmottagningar finns det psykologer, men annars finns det läkare och kurator som kan ge dig viss hjälp med dina problem, men som även kan hjälpa dig att få rätt behandling av någon annan ifall inte Ungdomsmottagningen kan ge det själva. Titta under länken "din mottagning" och ring till dom och beställ en tid.

Jag hoppas att du hittar energin för att söka hjälp, för det finns vägar ut ur sådana här tankar och känslor, men du själv måste ta första steget, eller prata med någon vän eller någon av dina föräldrar så dom kan hjälpa dig att få rätt hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar