Frågor och svar om obesvarad kärlek

21 Nov 2003, 14:35 245
Tjej, 0 år
Question


Det finns en kille i min skola som är kär i mig... Han frågar mig alltid om vi ska göra något träffas etc. han ville ha mitt nummer och jag gav de till honom, jeg vet inte varför för jag vill inte vara nära honom och känner mig äcklad av honom. Men jag har jätte svårt att såra människor så därför gav jag honom nummret och hittar på ursäkter hela tiden. Hur ska jag få honom att förstå att jag inte är intresserad utan att såra honom?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli avvisad i kärlek sårar alltid, så svaret är att det inte finns något sätt att säga nej på som inte sårar. Så, att ditt nej inte skulle såra är alltså en omöjlighet ifall han verkligen är kär i dig.

Så, tyvärr är livet så här ibland att man måste säga saker som kan göra att andra mår dåligt, och nu har du hamnat i en sådan situation. Det bästa du kan göra då, är att vara så ärlig som möjligt. Jag menar inte att du ska säga precis allt om att du känner dig äcklad osv, men du måste vara tydlig med att du inte är intresserad. För om du ger honom förhoppningar som sedan visar sig vara falska, då sårar du honom på ett sätt du inte behöver. Så, nästa gång du möter honom kan du helt enkelt säga att du är smickrad av att han verkar gilla dig, men tyvärr känner du inte på samma sätt, varför du inte vill att han frågar dig om att träffas osv. Han kommer som sagt att bli sårad, men det kan du inte göra något åt, utan det enda du kan göra är att vara så respektfull som möjligt men samtidigt så ärlig som möjligt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar