Frågor och svar om sex

22 Nov 2003, 14:20 191
Tjej, 0 år
Question


Jag onanerar nästan aldrig kanske 2-3 ggr i månaden och jag vet inte varför, känner ingen lust helt enkelt. Jag har aldrig haft sex och då undar jag om när jag hittar en kille kommer jag inte ha någon lust me han heller? Kommer jag aldrig under mitt liv bli en sådan som har mycket sex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet behöver du inte oroa dig. Det här med lusten varierar oftast väldigt mycket över en livstid, och lusten att onanera behöver inte alls hänga ihop med lusten att ha samlag. Så, det är lite för tidigt för dig att veta hur din lustkurva kommer se ut, med allra största sannolikhet kommer den också bero på vad du träffar för partner, och hur upplever dina sexuella erfarenheter. Tex brukar jag säga att man ska vara noga med sitt första samlag och inte bara göra det för att få det gjort. För får man en dålig erfarenhet det första man får, så kan det påverka ens lust till sex. Inte så att det behöver vara kört, men varför göra något dåligt från början när man kan göra det bra och lustfyllt istället. Så, där har du chansen att påverka din egen lust, genom att aldrig göra något du inte känner dig redo för, eller har lust till. Då är det bättre att vänta tills den rätta känslan uppenbarar sig.

Sedan är det faktiskt inte så att det behöver vara den totala lyckan att vara en person som vill ha sex jämt och ständigt. Att onanera 2-3 ggr i månaden är inte så lite. Visst finns det dom som onanerar dagligen, men det finns också dom som aldrig onanerar. Det viktiga är alltså inte hur ofta man onanerar, utan att man onanerar när man har lust, oavsett hur ofta eller sällan det blir. Och likadan är det med sex. Om man inte har lust till så mycket sex så behöver ju inte det vara något problem. Det kan istället vara problem om man vill ha sex hela tiden, för det är inte säkert att man har en partner man kan ha sex med, och det är inte heller säkert att den personen har lust lika ofta. Så, att vilja ha sex väldigt mycket är kanske inte det som är den stora lyckan i livet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar