Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

22 Nov 2003, 14:36 156
Annat, 0 år
Question


vår kurator är helt konstig...om man berättar nåt för henne så säger hon det till andra lärare och hon ringer hem o säger d till våra föräldrar..jah o mina kompisar vet inte va vi ska göra för något..det är ju inte kul när man säger något till henne i förtroende och sen dan efter så vet alla lärare o föräldrar om det..SNÄLLA SVARA...för vi har snaart inget förtroende kvar för vuxna...Ha d bra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här låter inte som någon bra situation. Visst finns det situationer när en kurator är skyldig att informera föräldrarna, men då ska det vara något riktigt allvarligt. Och visst kan det vara så också att vissa lärare behöver få veta vissa saker, men det gäller som sagt mer allvarliga saker, annars gäller tystnadsplikten.

Jag kan förstå om ert förtroende för vuxna minskar, för det är ju en kurators roll att finnas där för er i första hand, och sedan koppla in andra i dom fall det verkligen behövs och är befogat. Och om man som kurator måste prata med föräldrarna eller lärare så gör man också bäst i att berätta det för eleven ifråga så eleven vet om det och inte får höra det från andra.

Nu verkar det inte fungera så på er skola, och varför er kurator agerar som hon gör kan jag inte riktigt svara på utan att känna till mer om henne och det hon säger till andra. Men om ni upplever att hon inte håller på tystnadsplikten så är ett förslag att ni går till hennes chef (ibland är det rektorn, och ibland så är det en person som är chef över alla skolkuratorer och som inte sitter på skolan) och framför ert klagomål så får hon/han ta tag i problemet.
Ni själva kan också prata med den berörda kuratorn och helt enkelt fråga henne om varför hon gör så här. Och innan ni säger något kan ni också kräva att få veta om hon tänker berätta det här för någon annan eller inte så ni gör en överenskommelse med henne. Men som sagt, känner ni att det här inte är rätt så gå till hennes chef och prata med henne/honom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar