Frågor och svar om prata

29 Nov 2003, 10:22 139
Tjej, 0 år
Question


Jag har träffat en ny kille som jag verkligen tycker mycket om. det har varit en del killar hit och dit hela året, men den här känns mer rätt. mitt problem är att jag med de andra killarna(efter min egen tolkning) kvävde dem. jag ville så gärna att det skulle fungera och kanske la jag för mycket press på dem. För mycket fokus redan från början kanske. Jag får ofta höra att jag analyserar för mycket, skapar mina egna problem. det finns saker jag vill prata om med den här killen som tex. det att vi sa att vi skulle ta det lugnt men att att ses en gång i veckan nog är lite för lungt för mig. MEn jag är rädd. Eftersom jag tycker om honom vill jag inte skrämma iväg honom med genom att fråga en massa frågor. VI har ju bara känt varandra ett kort tag. Är det inte bra med en öppen dialog? Är det inte bra att jag redan från början visar hur jag är? dvs en person som tänker mycket och vill diskutera saker.
Vet inte hur jag ska göra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mitt råd till dig är att du berättar för honom ungefär det du sagt till mig. Så, istället för att börja med en massa frågor du har, eller ta upp en massa diskussioner om hur ofta ni ska träffas osv, så berättar du helt enkelt om hur du uppfattar dig själv (tänker mycket, vill prata mycket osv), och vilka erfarenheter du dragit av dina tidigare relationer (att du skrämt iväg killarna (behöver ju inte vara sant), att du varit för "på" det osv), samt hur du känner nu (att du vill att detta ska fungera men är rädd för att samma sak ska hända om du tar upp och pratar om saker som känns viktiga för dig).
På det här viset så ger du honom en chans att berätta hur han funkar och vill ha det, dvs ta ställning till det du säger innan ni liksom har hamnat mitt i det och kanske börjat missförstå varandra. För kanske är det så att han inte är så mycket för att prata och diskutera, men kanske är det också så att han tvärtom är en person som uppskattar att prata och diskutera mycket. Det vet du inte idag, men det kan du få veta ifall du berättar om dina upplevelser och din rädsla inför hur det här förhållandet ska gå. Börja där, och sedan får du se hur reaktionen från honom blir. Ifall han säger sig uppskatta en "öppen dialog" och ett förhållande där man pratar mycket med varandra så är ju det positivt. Om han tvärtom inte är så mycket för att fundera kring saker eller prata med sin partner, så ger det även dig en pusselbit när det gäller ifall den här killen är rätt för dig eller inte. För sanningen är att vi har olika ambitioner med en relation och det finns inget som säger att du ska sänka dina krav, eller gömma dig själv, även om det kan innebära att du får leta ett bra tag innan du träffar rätt person. Så, gå på dig själv och strunta i vad kompisarna säger i det här sammanhanget, för det är inget fel i att vilja prata och fundera mycket på livet och relationer. Men ge den du träffar en möjlighet att få vetskap om, och ta ställning till hur du är och hur du känner inför en ny relation innan du "sätter igång" att prata och diskutera alla saker som du tänker på. Det kan vara bra från bådas perspektiv då killen får veta läget direkt, samtidigt som du också får veta mer om din partner direkt, vilket kan förhindra att du ger dig in i relationer där du känner att killen "skräms" bort efter en kort period.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar