Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

4 Oct 2000, 00:00 223
Annat, 0 år
Question


Hur vet man om man är homosexuell?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Naturligtvis kan frågan gälla någon annan än du själv, men för enkelhetens skull formulerar jag mitt svar som att du frågar för egen del, hoppas det är OK…

Går du och bär på såna här funderingar har du sannolikt tänkt mycket mer än du känt efter. För med hjälp av våra tankar sorterar vi alla slags känslor vi stöter på här i livet för att få lite ordning på tillvaron. Det sker oftast automatiskt utan att vi märker det. Dessutom har tankarna också en uppgift att hålla lite styr på känslorna som t ex när vi är tvungna att gå till skola eller arbete och inte alls känner för det. Vi tvingar eller peppar oss dit med hjälp av förnuftiga tankar och puttar samtidigt undan dom där känslorna som vill stanna kvar hemma i sängen eller göra något annat som är mycket roligare. Vad innebär då detta i förhållande till din fråga? Som jag först sa, har du säkert försökt tänka ut hur det ligger till med din eventuella homosexualitet, men.., när det gäller den här frågan är det istället med hjälp av känslorna som man i första hand finner ett svar. Nu kommer jag att ge dig några frågor där du först och främst ska känna efter när du försöker besvara dom.
Skulle det vara mysigt att kramas med någon av samma kön? Skulle du kunna tänka dig att kyssas? Kan du tänka dig att älska med någon av samma kön? Har du fantiserat om det? Har du någon gång blivit förälskad i någon av samma kön? Har du kompisar av samma kön som du känt lite extra för på ett lite varmt och kärleksfullt vis? Är du extra intresserad av att exempelvis se film, teater eller läsa böcker där någon av personerna är homosexuell?

Många gånger kan det vara mycket jobbigt att svara på såna här frågor om man vågar vara riktigt ärlig mot sig själv och känna efter, speciellt när man som du inte är säker på hur det ligger till. För även om samhället idag har en mycket friare syn på homosexualitet än tidigare, är det fortfarande en bit kvar innan det blir lika accepterat som heterosexualitet. Och det kan ofta påverka någon som inte är riktigt säker på sin sexuella läggning. Avslutningsvis vill jag också berätta att det inte är så ovanligt att välfungerande människor (heterosexuella liksom homosexuella), med både arbets- och familjeliv, långt upp i vuxen ålder går och funderar över sin sexuella läggning, så det är inte bråttom. Utan ta den tid på dig som du behöver, så det blir rätt för dig själv till slut…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar