Frågor och svar om få kontakt

29 Nov 2003, 10:32 174
Tjej, 0 år
Question


vad är egentligen kärlek? enligt mig är det något som inte är bra att ha.. inte för mig iallafall... för jag är kär i två killar.. skapligt bra kompisar är vi väl. men. vad ska jag göra för att få reda på om nån av dom gillar mig? jag har vart kär i den enda till och från i ett år nu.. jag har vart ledsen pga det.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ibland kan kärleken kännas som om den inte är något att ha, eftersom det aldrig finns några garantier i kärlek. Det betyder att kärlek kan ge en lika mycket smärta som lycka, göra att man är mer ledsen än glad osv. Men ändå, kärleken kan vara så fantastisk när den väl funkar, att dom flesta ändå är beredda att satsa på den, trots riskerna.

Ett sätt att få reda på ifall någon är kär i en är helt enkelt att säga vad man själv känner. Det är det säkraste sättet att få reda på om någon man är kär i, även är kär i en själv. Men samtidigt så kan det vara det svåraste sättet, eftersom det innebär att man avslöjar sina egna känslor och därmed blir väldigt sårbar ifall det skulle visa sig att känslorna inte är besvarade. Så, vissa försöker undvika att vara så här rakt fram och istället pejla ifal det finns något intresse på andra sätt. Det kan tex vara att man börjar flirta med personen ifråga. Men kanske tittar lite extra länge, ler lite när personen titar tillbaka, eller så kanske man ger personen en komplimang och försöker se hur personen reagerar.
Det finns massor med sådana här små saker man kan göra för att få lite pusselbitar, men det är inte alltid helt lätt att bli säker ändå, varför man till slut ofta kommer dit ändå att man måste bestämma sig för om man ska berätta hur man själv känner, eller om man ska låta chansen gå en förbi. Så, fundera på det här, för kanske hade det varit bättre för dig om du sagt något tidigare så du fått veta hur läget är. För att gå runt och vara ledsen i ett år utan att veta kan nästan vara jobbigare än att riskera och få ett nej tillbaka. Eller vad tycker du?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar