Frågor och svar om svartsjuka

29 Nov 2003, 11:24 138
Kille, 0 år
Question


Tjena.
Jag har haft 2 förhållande nu. Dom ahr bokstavligen byttit av varandra. Men båda ahr slutat med att dom har tyckt att jag e för kontrollerande. Själv tycker jag bara att jag är rädd om dom. Jag tycker ju abra tt dom e det finnste jag har. Och när dom säger att jag bara kontrollerar dom och sätter stryp snara på dom så blir jag fruktansvärt arg. Då kan jag balla ur och slå sönder saker och hota dom. jag ångrar mig nått fruktansvärt efter. Vad ska jag göra e det fel på mig lr vad e det frågan om. Behöver jag hjälp som dom säger?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ett sådant här läge kan det vara bra att få hjälp för att reda ut vad som är vad. Visst är man alltid rädd om den man tycker om, men ibland kan den typen av känslor springa iväg med en och det blir en kontroll istället för vanlig omtanke. Det kan vara svårt att se det själv, då man själv kanske inte känner att man kontrollerar, utan det som driver en är istället en känsla av att man inte vill att något ska hända, eller att man känner så mycket kärlek osv. Därför kan det många gånger vara bättre i ett sådant läge att lyssna till den som säger att man är kontrollerande än att lyssna till sig själv. För vi människor har många gånger blinda fläckar när det gäller hur vi själv är och beter oss, varför det alltså kan vara klokt att lyssna när flera säger samma sak. Det faktum att du bli väldigt arg och hotar dina partners när dom berättar om hur dom upplever dig i förhållandet, är också ett tecken på att det här är något som är väldigt känslomässigt laddat för dig, och något som du bör försöka reda ut med någon som kan hjälpa dig att hantera det här.

Mitt råd är att du vänder dig till en öppenvårdsmottagning inom psykiatrin och söker en samtalskontakt där, eller att du går till närmaste Ungdomsmottagning ifall du fortfarande tillhör deras målgrupp rent åldersmässigt (deras åldersgräns kan skrifta från 20-25 år beroende på vart man bor). För om du tar tag i det här nu, så kan du komma till rätta med det innan du hamnat i ett destruktivt mönster när det gäller relationer. För faktum är att ens längtan efter närhet och rädslan för att förlora den man älskar, kan göra att man beter sig på ett sätt som skrämmer iväg den man älskar istället, och det kan lätt bli en väldigt negativ spiral för en själv, då erfarenheterna av att man förlorar den man älskar gör att man försöker kontrollera mer och mer, med följden att man förlorar ännu mer. Den frustration man känner i sådana situationer kan mycket väl leda till både hot och vrede som kan skada både en själv och den man älskar. Så, för att undvika att hamna där och istället ge dig själv chansen att hitta en sätt att hantera känslor och relationer som gör att du har möjlighet att få det du längtar efter och söker i livet, råder jag dig till att söka hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar