Frågor och svar om mobbning

29 Nov 2003, 14:28 187
Tjej, 0 år
Question


Vart kan man få hjälp om man är mobbad och hur?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Är man mobbad i skolan så är det i första hand skolans ansvar för att se till att mobbningen upphör. Prata i sådant fall med din lärare, eller någon annan vuxen i skolan som du känner förtroende för. Du kan också gå till skolsköterskan eller skolkuratorn för dom kan hjälpa till i sådana här sammanhang.
Sedan är det väldigt bra om du känner att du kan berätta för dina föräldrar också så även dom kan prata med ansvariga på skolan. Det är ju också viktigt att du får stöd det är bra om du pratar med dina föräldrar även av den anledningen.
Vad man sedan gör för att komma tillrätta med mobbningen varierar väldigt då mycket beror på hur mobbningen yttrar sig och vilka som är inblandade.

Om mobbningen sker på annan plats än i skolan så får du försöka fundera ut vem som skulle kunna hjälpa till då. Är det på någon fritidsaktivitet ska du vända dig till den som är ansvarig för verksamheten, men hittar du ingen så tycker jag återigen att du ska prata med dina föräldrar så dom kan hjälpa dig.

Sist vill jag säga att det alltid är viktigt att få hjälp om man blir mobbad. Att bli mobbad skadar ens självkänsla och ingen ska behöva utstå kränkningar och mobbning. Tveka därför aldrig när det gäller att berätta för någon vuxen, för det behövs alltid att vuxna tar tag i sådana här saker då det oftast är omöjligt för den som är mobbad att få slut på det hela annars. '
Skulle du nu ändå känna dig osäker på vart du kan få hjälp kan du alltid uppsöka närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Han/hon vet hur man kan gå tillväga för att få slut på mobbning och vem man kan få hjälp av på plats.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar