Frågor och svar om kompis

7 Dec 2003, 07:03 70
Annat, 0 år
Question


Hejsan! Jag har ett väldigt "jobbigt" problem.
Min kompis har sedan några veckor tillbaka bara struntat i mig, en morgon när jag sa hej till honom då fick jag bara ett svar, han bara lipade åt mig o gick.
Jag har inte vart dum mot honom, utan det vara bara så att helt plösligt en dag så blev det så.
Sen hara han även börjat vara med dom värsta i klassen som brukar klottra, snatta... osv..
Men jag vet att han innerst inne är jätte snäll.
VI har känt varandra jätte länge och vi brukade umgås både i skolan och på helgerna.

Vad har jag gjort? Det är verkligen frustrerande och ha förlorat sin bästa kompis

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, visst är det både frustrerande och ledsamt när man känner att ens kompis förändras och glider ifrån en. Ibland handlar det om att det hänt något i vänskapen som gjort att man inte vill vara kompisar mer, men ibland så handlar det mer om att någon förändras och helt enkelt väljer ett annat sätt att vara, och andra personer att vara med. Det senare som du verkar ha råkat ut för är oftast svårt att göra något åt, och tyvärr händer det lite då och då, och speciellt i ungdomsåren då många söker efter sin identitet och därför kan "hatta" lite hit och dit. Så, sannolikt har du inte gjort någonting utan det handlar mer om honom. Det kanske är så att han känner sig lite osäker och vill känna sig lite tuffare genom att vara med dom här killarna som du beskriver. Jag vet inte eftersom jag inte känner honom, men oftast är det sådana saker det handlar om, varför det alltså är en stor möjlighet att det inte handlar om att du gjort något fel överhuvudtaget.

Nu verkar det ju som sagt inte som om din kompis förändring har varit till det positiva, utan tvärtom som om han valt en väg som inte är så bra i längden. Det är visserligen hans val och hans problem, men om du själv känner att du inte vill ge upp honom än, så skulle du ju kunna söka upp honom när han är ensam och prata med honom. Fråga honom om vad det är som hänt, och berätta att det känns tråkigt för dig om er vänskap är över. Kanske kan ni snacka och hitta tillbaks till att vara kompisar, och i annat fall är det inte så mycket du kan göra, men då har du i alla fall försökt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar