Frågor och svar om här kan man få hjälp!

13 Dec 2003, 08:56 143
Tjej, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 17 år. tänkte bara fråga vart man kan vända sig till om man behöver prata. Jag behöver verkligen det, om allt som hänt i mitt liv.. Hör man av sig till ungdomsmottagningen, finns psykologer där va?
Och sen hur mkt det kostar att gå till en psykolog?
Tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan mycket väl gå till Ungdomsmottagningen. Landets olika Ungdomsmottagningar ser dock lite olika ut när det gäller vilken personal dom har där. Det som brukar finnas på alla ställen är barnmorska, och kurator, samt läkare på vissa tider. Men en hel del Ungdomsmottagningar har också psykologer, därför får du ringa till din närmaste Ungdomsmottagning för att höra vad som finns där.
Att gå till Ungdomsmottagningen är gratis, och skulle det nu vara så att det inte finns någon psykolog på din mottagning så kan du prova att träffa kuratorn. Dels kan det vara så att du kan få tillräcklig hjälp av en kurator, och dels kan det vara bra att först gå till en kurator och få hjälp med att ringa in problemet för då blir det enklare att söka rätt behandling sedan, vilket även kuratorn kan hjälpa dig med.

Psykologer finns även inom psykiatrin och då vänder man sig till Barn-, och Ungdomspsyk ifall man är under 18 år. Ibland kan det dock vara så långa köer att man hinner fylla 18 innan man får en tid, varför man ändå får gå till vuxenpsykiatrin. Det är även här olika vad som gäller beroedne på vart man bor, och kostnaden kan också variera. Så, ett besök hos psykolog inom psykiatrin kan kosta allt från 80-200 kr. Det du kan göra är att du ringer till barnpsyk och frågar. Då får du veta om det finns några köer, och om det kostar något, för i en del landsting så har man gratis sjukvård när man är under 18 och ibland längre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar