Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

20 Dec 2003, 09:46 206
Tjej, 0 år
Question


heisan..jag är 14 år och går i 8:an..
jag har det väldigt jobbigt hemma och mår inte så bra. jag vågar inte ta upp det här med mina föräldrar och inte mina kompisar!
jag skull så gärna vilja prata om mina bekymmer med en peson som värkligen lyssnar!men jag vågar inte gå till kurator eller ungdomsmottagningen för att jag inte vill göra en sån stor grej av de.Men är bris ett bra sätt att få tala med någon?
snälla hjälp mig!
// en ledsen tjej

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst, det är ett jättebra alternativ att ringa Bris och prata med någon där. Att få prata med någon och få stöd när man känner att det är jobbigt är jätteviktigt, så ring dit om du känner att det känns okay.
När det sedan gäller att gå och prata med en kurator, så är det inte min erfarenhet att det måste bli så stort för det. Skolkuratorn och kuratorn på Ungdomsmottagningen finns oftast väldigt lätt-tillgängliga just för att det inte ska kännas så stort. Och när man går till kuratorn så behöver det inte vara världens jätteproblem eller bli massa krångel för det. Utan det är istället väldigt bra om man vågar "slinka in" hos kuratorn och prata med henne/honom innan problemen växt sig för stora. För många gånger räcker det då med att man träffas lite emellanåt och pratar. Så, förvägra inte dig själv det stödet, för det kan vara jätteskönt att gå till kuratorn och prata emellanåt och veta att man har stöd på "hemmaplan" utan att det behöver bli någon stor grej av det. Men ring Bris först om det känns bättre för dig, så kan du ju även passa på att diskutera det här med dom så får du höra om deras erfarenheter av att vända sig till kurator.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar