Frågor och svar om att kyssas

20 Dec 2003, 10:13 537
Tjej, 0 år
Question


hej jag är en tjej på 13år och jag undrar när man kan skaffa pojkvän??va tycker ni??och när ska man börja kyssas vilken ålder??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går inte att ge något svar på hur gammal man ska vara för att skaffa pojkvän, eller när man ska börja kyssas. Det finns nämligen inget som heter att man ska i det här fallet, utan det är så olika från person till person. Däremot så kan man säga att det inte är någon brådska med det hela,vilket dom flesta tror, utan det naturliga är ju att man väntar med att skaffa pojkvän tills man hittar någon som man blir kär i och som det känns rätt att bli tillsammans med. Och samma sak gäller det här med att kyssas. Sedan kan man generellt säga att det är olämpligt att små barn skaffar pojk-, och flickvänner på ett mer vuxet sätt, och att barn börjar kyssa varandra. Men när man kommer upp i tonåren så brukar det intresset börja vakna och då brukar det fall sig ganska naturligt, dvs när man träffar någon man blir kär i och som besvarar ens känslor så blir man tillsammans och med tiden så kysser man varandra. Men exakt i vilken ålder det här händer kan ju som sagt skifta väldigt mycket eftersom det är mycket som ska stämma. Båda ska ju känna samma sak och vilja bli tillsammans och kyssas, varför vissa blir tillsammans och kysser varandra redan i din ålder, emedan det tar mycket längre tid för andra.
Sist skall vi inte glömma att många tonåringars föräldrar har åsikter om när deras barn är mogna för att skaffa pojk-, eller flickvän, varför även det här kan spela roll. Så, prata gärna med dina föräldrar och fråga dom om hur dom ser på det, och hur gamla dom själva var när dom fick sin första flick-, eller pojkvän, och när dom kysste någon för första gången.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar