Frågor och svar om kontakt

22 Dec 2003, 10:27 149
Tjej, 0 år
Question


Hejsan.. Jag är en tjej på snart 16 år. jag bor med min mamma i sthlm och min pappa bor i småland. Min pappa bryr sig inte om mig. han ringer aldrig och när jag kommer och hälsar på honom nångon i bland. jobbar han bara. han lever för sitt jobba. jag har snackat me både mamma. men hon har så dålig kontakt med varandra och pratar sällan me varandra. jag blir bara ledsen av att åka ner dit. ska jag säga till honom att jag inte vill komma ner dit?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är så pass gammal att din egen vilja när det gäller att umgås med din pappa borde spela stor roll. Så, om du nu upplever att du uttömt dina möjligheter att få din pappa att ändra sitt beteende, är mitt råd att du funderar över vad som du tycker känns bäst för dig när läget nu är som det är. Antingen bestämmer du dig för att ge det lite mer tid och åka dit några gånger till för att se ifall han ändrar sig, eller så provar du att ta ett litet uppehåll från att åka dit och se hur det känns.
Oavsett vad du bestämmer dig för, så råder jag dig till att försöka berätta för din pappa om hur du tänker och varför du gör som du gör. För det är viktigt att han får veta hur du känner det. Inte för att det nödvändigtvis behöver få honom att ändra sig, men för er fortsatta relation så är det viktigt att han förstår att du börjar bli så vuxen nu att även du har krav på er relation och att hans agerande spelar roll för vilken relation ni två kommer att ha framöver.
Så, tänk igenom vad som känns bäst för dig att göra och gå på det sedan. Prata gärna med din mamma också om hur du tänker och vad du skulle vilja göra så hon kan stötta dig i ditt beslut. Men försök att prata med din pappa själv och förklara dina känslor istället för att låta mamma göra det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar