Frågor och svar om bråk

22 Dec 2003, 10:38 168
Kille, 0 år
Question


Hej Bo!

Jag mår rätt så dåligt då det ofta är bråk hemma. Min mamma och pappa är skilda sedan ett år tillbaka. Jag är ofta lättirriterad. Jag brukar ofta bråka med mina mamma och säga många fula saker som jag alltid ångrar sen. Jag har en tjej som inte känner till mitt riktiga jag heller(när det gäller mina fula ord till mamma) och det får mig att må skit.. Vad ska jag göra? Jag mår piss!

Skulle vilja ha svar UM! :)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med att försöka dölja vissa sidor hos sig själv inför tex sin flickvän kan vara väldigt jobbigt. Därför är mitt råd att du ska börja med att berätta för din flickvän om hur du har det hemma och hur du känner det. Bara det att hon får veta, och att du inte längre går ensam och bär på den här känslan, kommer sannolikt att hjälpa dig en del. Sedan kan det också vara så att din flickvän kan bli ett stöd i att försöka komma tillrätta med din känsla av irritation och din känsla av att tappa kontrollen och säga saker du inte menar.
En annan sak är att du kan försöka använda din känsla av att ångra dig, till att faktiskt gå och prata med din mamma och berätta att du ångrar dig men att du inte vet varför du är så lättirriterad och blir så arg. Om din mamma får höra det så kan hon kanske också ha lättare för att avstyra dom här bråken och se till att ni två börjar prata med varandra istället för att bara bråka.
En tredje sak du kan göra är att gå till närmaste Ungdomsmottagning eller till skolkuratorn och prata med henne/honom. Det kan många gånger vara skönt att ha någon utomstående att prata med när man har det jobbigt, så man kan få stöd och råd i hur man kan hantera saker. Och kanske är det så att du har tankar och känslor kring dina föräldrars skilsmässa, för det är inte ovanligt att föräldrarna är så upptagna med sina problem vid en skilsmässa att barnens känslor "glöms" bort. Och under lång tid efter en skilsmässa är det många ungdomar som beskriver likande känslor som du beskriver, fast dom kan ha svårt att sätta fingret på vad det är som gör att dom inte känner sig i balans. Så, kanske kan det vara bra ur flera aspekter att du går och pratar med en kurator så får du se vad ni kommer fram till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar