Frågor och svar om bråk

22 Dec 2003, 10:59 197
Annat, 0 år
Question


Hej ni Experter på Ungdomsmottagningen.se!, ni är underbara som orkar och vill jobba med ungdomar som har sina problem, nu är det så att jag är en av dem med =(, det ligger till såhär att min mamma behandlar mig orättvist, bla så sker dessa saker:
*Hon Psykar ner mig med sitt klagande på nästan allt jag gör, ändå gör jag mitt bästa
*Hon skapar ekonomiska problem så som utav mina 950 kr i månaden så skall hon ha så att jag får 700, och utav dem så får inte jag köpa vad jag vill!!!?, jag blir galen på henne, mitt plugg blir bara sämre tack vare henne! inte bara det utan den 2: a januari så fyller jag 18!, då har ju hon rätt att kasta ut mig om jag inte "Dansar efter hennes pipa" eller?, vilka rättigheter har jag?, jag vill flytta hemifrån men vart skall jag vända mig till, hur kan jag få ekonomisk hjälp till att bo hemifrån?, vart skall jag gå?? tack på förhand att ni hjälper oss ungdomar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om du och din mamma fått problem i er relation och det är tyvärr inte ovanligt när barnen börjar bli vuxna och vill ha mer inflytande. Mitt råd i första hand är att du och din mamma sätter er ner och försöker reda ut era problem. Det är något ni bör försöka göra när det är lugnt hemma, för försöker man reda ut problem när man redan är irriterade på varandra då är det oftast kört.
Skulle det vara så att er relation är så körd i botten att det inte finns några möjligheter till det och det blir så illa att du vill undersöka möjligheterna att få hjälp till eget boende är det socialtjänsten du ska vända dig till. Du kan ringa kommunens växel som du hittar på dom gröna sidorna och be dom koppla dig till socialtjänsten. Då kommer du till en reception på socialtjänsten och efter att du förklarat att du vill ha hjälp med att undersöka möjligheterna till eget boende pga att du och din mamma inte kommer överens så kopplar receptionen dig rätt. Vad som förmodligen händer sedan är att du får en tid hos en socialsekreterare då du får komma och prata om din situation. Sedan får du se vad ni kommer fram till.

Din fråga om rättigheter och annat är inte helt enkelt att svara på då det finns många sidor på det här med rättigheter. Tittar vi på det ekonomiska så kan inte din mamma slänga ut dig föra att du fyllt 18, utan hon har skyldighet att försörja dig tills du gått ut gymnasiet. Men sedan gäller självklart att honinte kan försörja dig på andra sätt än hon har råd till. Så om du inte fritt får disponera ditt studiebidrag utan en del måste gå till mat och hyra så är det tyvärr inte så mycket att säga om det. Likadant när det gäller regler hemma. Ska man hårddra det så är det hennes regler som gäller så länge du bor under hennes tak. Men så bör man ju inte se det, utan hemmet bör ju ses som ett gemensamt hem där ni båda bör ha ett inflytande för att ni ska komma överens och det ska vara så bra som möjlighet. Men det går inte att säga att detta är en rättighet, däremot kan det tyckas vara en förälders ansvar att se till att barnet får mer inflytande ju äldre barnet blir och ju mer barnet visar att det klarar att ta ansvar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar