Frågor och svar om kompis

27 Dec 2003, 18:37 232
Tjej, 0 år
Question


ja har en kompis som ljuger, om precis allt! ja har bett henne att sluta, men hon säger att det är som en drog och att hon inte kan sluta. det är jättejobbigt, man kan inte säga något förrän hon säger något som är häftigare eller värre. men man vet ju att det inte är sant. våra gemensama kompisar vet också om detta, det gör nästan hela klassen. men ja fattar inte varför hon ljuger, hon gör ju bara bort sig! *undrande*

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan finnas många orsaker till varför man ljuger i syfte att överglänsa andra, men ofta hänger det ihop med att man har ett dåligt självförtroende och känner sig underlägsen varför man tar till lögnen för att "lyfta upp" sig själv. Om det är så för din kompis eller om det finns andra orsaker till varför hon beter sig som hon gör kan jag dock inte svara på då jag inte vet vem hon är.
Det du kan göra är att fortsätta tala om för henne att du vill att hon ska vara ärlig. Sedan kan du alltid försöka prata lite mer med henne kring det här med att hon ljuger. För om man är två som pratar och funderar kring det hela kan man många gånger komma fram till både orsaken och en lösning på det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar