Frågor och svar om psykolog

1 Jan 2004, 12:09 182
Tjej, 0 år
Question


Finns det någon speciell linje som man ska gå på gymnasiet om man vill utbilda sig till Psykolog och i så fall vad? Vore tacksam om svar:)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att kunna bli antagen till psykologprogrammet krävs först att du har så kallad grundläggande behörighet. Det betyder följande:

Grundläggande behörighet har den som fått slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90 % av det antal gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program

Men för psykologprogrammet finns också ett särskilt behörighetskrav vilket innebär att du måste vara minst godkänd i Matematik B och Samhällskunskap A. Dessa kurser läser man inte på alla program, varför du alltså bör välja ett program som innehåller dessa kurser. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett sådant program, men det finns även andra mer specialprogram som tex estetprogram som kan innehålla dessa kurser. Det du kan göra är att läsa information kring dom olika gymnasieprogrammen som aktuella skolor för dig erbjuder. I deras kursplaner ser du ifall dom kurser som krävs ingår. Men som sagt, samhällsvetenskapsprogramet är alltid ett säkert kort.

För psykologprogrammet krävs också att man har arbetslivserfarenhet. Det krävs att man arbetat minst ett år och under en tiden skall man ha arbetat minst halvtid, varför man alltså inte kan börja läsa direkt efter gymnasiet då man inte mer än i undantagsfall har hunnit få den arbetslivserfarenheten som krävs.

Sist vill jag säga till dig att det är väldigt höga intagningspoäng för att komma in på psykologprogrammet då detta är väldigt populärt. Det krävs i princip maxpoäng, varför du alltså först måste välja rätt gymnasieprogram och sedan ha i princip MVG i alla ämnen. Men känner du att detta är något du verkligen vill ska du inte låta det nedslå dig för det går om man ger dig tusan på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar