Frågor och svar om kärleksrelationer

4 Jan 2004, 11:10 154
Tjej, 0 år
Question


snälla hjälp...jag vet inte vad jag ska göra!!! jag har nyss fått den mest underbaraste pojkvännen som finns! jag gillar honom väldigt mycket för hans mognad och ärlighet...men problemet är att jag inte kan vara det. och jag är rädd för att jag kommer sabba allting och det vill jag absolut inte. nu till mitt stora problem.
den här killen är väldigt mogen av sig, han är inte någon som går runt till tjejjer då han är singel...däremot är jag sådan...fast med killar då. och jag är jätteorolig för att jag ska vara gravid med en annan kille jag inte haft något förhållande med, för att jag inte har haft menstration den senaste månaden. fick lite blödningar månaden där före, men bara i 3 dagar 2 dagar det inte kom något alls och det var jättelite. ska göra ett graviditets test så fort det bara går. men jag vågar absolut inte berätta något för min kille, för jag är så rädd att han kommer bli jättebesviken och arg. och ifall jag är gravid så är den tänkbara pappan och gör en fn tjänst i 6 månader. jag vet inte vad jag ska säga eller något. vill inte riskera vårt förhållande på något sätt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Första steget för dig är ju att göra ett graviditetstest så fort som möjligt så du får klarhet på den punkten. Skulle det visa sig att du är gravid så blir det sannolikt omöjligt för dig att hålla det här hemligt för din nuvarande pojkvän oavsett vad du väljer göra när det gäller graviditeten. Men sannolikt kommer dina tankar då också vara väldigt upptagna av hur du ska göra framöver, varför du i det läget förhoppningsvis kan koncentrera dig på dig själv i första hand och det eventuella barn du väntar. Skulle du hamna i den situationen råder jag dig till att be den barnmorska du träffar om hjälp för att få träffa någon kurator så du får en möjlighet att utan förbehåll prata utifrån dina tankar och känslor.

Men om vi utgår ifrån att det visar sig vara falskt alarm när det gäller graviditeten så återstår fortfarande din fråga kring om du ska berätta något överhuvudtaget för din kille. Svaret på den frågan kan bara du själv ge, då det handlar om hur du vill inleda den här relationen. Om du känner att du vill "börja på ny kula" och inte dra in ditt förflutna och dom val du gjort som singel, och känner att du kan leva med det, så väljer du sannolikt att hålla tyst. Om det däremot är viktigt för dig att din kille får veta allt om dig från start och att det skulle vara svårt för dig att inte besvara hans ärlighet gentemot dig, så kommer du att välja att berätta.

Väljer du det sista alternativet så råder jag dig till att samtidigt berätta om hur rädd du är för att förlora honom pga din ärlighet. För är han mogen som du säger, så är det sannolikt viktigt för honom att få veta det så han förstår hur svårt det är för dig att berätta och att det är en satsning på en ärlig relation som du gör.
Väljer du det första alternativet så är det sannolikt viktigt för dig själv att du ser det här som ett avslutat kapitel så du inte fortsätter att undanhålla viktiga saker, för då kommer ni sannolikt få problem förr eller senare. För dom flesta är det nämligen skillnad på vad man berättar om sitt liv innan man gick in i relationen, och vad man berättar om saker som händer och som man känner/tänker när man väl befinner sig i relationen. Så, en hel del väljer att inte riskera sitt förhållande genom att vara "genomärliga" från början, men däremot så är det viktigt att inse att man mycket väl kan riskera sitt förhållande om man fortsätter på det sättet när man lärt känna varandra mer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar