Frågor och svar om misshandel

4 Jan 2004, 11:30 208
Tjej, 0 år
Question


jag mår inte bra just nu...Jag vet inte om man kan kalla detta misshandlad: Pappa tröck upp mig mot väggen som ett stryptag och liksom kastade runt mig. Eller kan det räknas som misshandel?
Det hände bara en gång. Gills det?
Har ens mamma rätt att säga slyna till en? Jag vet inte riktigt vad jag ska göra....Har gått igenom så mycket i mitt liv nu och har inte tagit hjälp av någon/något annat än vänner.
Det är ingen som vet om det här, men funderar på att berätta det för en god vän så hon kan hjälpa mig. Jag vill bara få lite hjälp av er här om hur jag ska göra och när.
Behöver lite stöd för att våga ta hjälp. för det låter så hemskt att ta HJÄLP.....

Snälla, känner mig så liten just nu..Känner mig inte älskad i familjen och gör saker som inte är bra. Jag är helt emot våld och slagsmål egentligen, men nu känns det som om jag inte längre har några gränser...Nu ser jag inte på det på samma sätt som förr. Jag bryr mig liksom inte längre...kan det ha med mina problem att göra?

Känner att jag behöver lite nu innan jag gör något som inte alls är min stil. Som jag egentligen är helt emot.
behöver hjälp innan jag gör något som går i överstyr och allt blir värre.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Din pappa har självklart inte rätt att göra så här mot dig, och att kränka sina barn genom att kalla dom slyna odyl är inte heller något som en förälder har rätt att göra.
Mitt råd till dig är att du själv tar kontakt med en kurator på din skola eller på närmaste Ungdomsmottagning, eller att du börjar med att berätta för den här vännen du nämner så att hon kan hjälpa dig att få rätt hjälp om det känns tryggare för dig att ha en vän med.

Och visst kan det vara så som du säger att man helt enkelt blir avtrubbad inför saker man normalt är helt emot om man lever för länge i en situation som gör en illa. Det är därför det är så viktigt att man får hjälp och särskilt när man är ung, för då är man så utlämnad till sina föräldrar, och det är inte alltid föräldrar klarar av det ansvar som det innebär att ha barn. Så, min förhoppning är att du ska orka söka hjälp oavsett hur du gör det. För så här ska du inte behöva ha det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar