Frågor och svar om kärleksrelationer

9 Jan 2004, 18:50 430
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en 15 årig tjej som fyller 16 år i April & jag är tillsammans med en 28 årig kille, eller egentligen man. Mina föräldrar vet om detta & godkänner det så länge jag är lycklig. Resten av världen kanske inte accepterar det, men det är vi beredda på. Men är vårt förhållande förbjudet? Är det olagligt för oss att göra något överhuvudtaget med varandra? Jag har hört att gränsen till man är byx myndig har höjts & man måste nu vara 16 år innan man är byx myndig. Vore JÄTTE tacksam för svar, funderar på detta mycket.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt svensk lag är det fortfarande 15 år som gäller för att man inte längre ska räknas som underårig, dvs barn. Det finns sålunda inget olagligt med ert förhållande utan det är dina föräldrar som avgör det lämpliga i det hela, och eftersom dom uppenbarligen godkänner relationen så finns det inget att invända.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar