Frågor och svar om familj

9 Jan 2004, 19:00 248
Tjej, 0 år
Question


Min mamma tycker inte om mig och jag tycker inte om henne. Kan det vara så? Hur gör jag om jag hellre vill bo hos min syster?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det kan vara så i vissa fall att det stämmer så illa mellan personligheterna att man faktiskt har svårt att tycka om varandra. Men enligt min erfarenhet så handlar det oftast om dålig kommunikation som gör att man hela tiden missförstår varandra, varför klyftan växer och växer tills man till slut inte kan känna kärlek för varandra längre. Men längst in finns oftast kärleken ändå och önskan om en bättre relation både hos föräldern och hos barnet, varför det finns en del att göra innan man ger upp och konstaterar att man helt enkelt inte tycker om varandra.
Det är i första hand förälderns ansvar att göra något åt en sådan här situation och på alla tänkbara sätt försöka hitta vägar att få till en bra relation till sina barn. Men alla föräldrar har tyvärr inte den förmågan, och då kan man hamna i den situationen som du verkar ha gjort. Att ge upp och försöka hitta ett annat boende är en väg att gå ifall man inte ser någon möjlighet att få föräldern att börja jobba på en förbättring. Men det är inte helt okomplicerat att flytta till någon annan även om det är ens syster. Dessutom sätter ekonomin oftast också käppar i hjulet.

Så, mitt råd till dig är att försöka prata med din mamma och lägga korten på bordet. Säg hur du känner och hur du uppfattar att hon känner det. Ge henne sedan ett förslag att ni tillsammans skulle hitta hjälp för att antingen få en bättre relation, eller åtminstone kunna planera ditt fortsatta boende hos tex din syster på ett bra sätt.
Inom socialtjänsten är dom vana vid att hjälpa till när det finns relationsproblem mellan barn och föräldrar och många gånger kan man lösa problemen så man känner att man kan bo kvar hemma tills man är redo att klara sig själv. I annat fall kan socialtjänsten vara bra som diskussionspartner när det gäller att hitta ett annat boende och dom ekonomiska möjligheter för att genomföra sådana planer. Så kontakta gärna socialtjänsten i din kommun (ring kommunens växel och be dom koppla dig). Det bästa vore om du och din mamma kunde göra det tillsammans men annars finns det inget som hindrar att du kontaktar dom på egen hand så du kan diskutera igenom dina valmöjligheter med någon som vet hur sådant här funkar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar