Frågor och svar om flytta

10 Jan 2004, 18:27 314
Tjej, 0 år
Question


Hej..har verkligen kollat på alla möjliga hemsidor! behöver svar på min fråga! Ska snart fylla 18 år o vill flytta hemifrån sen till sommaren! Just nu bor jag me mamma och går andra året på gymnasiet (samhälle-ekonomi) men har inte någon jobb! D är d jag undrar..Får man någon studielån eller nått? Om ja..hur mycket? Har hört att man kan välja..max 10 000 kr!? Är d sant?..Tack för hjälpen =)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du kan inte söka studiemedel förrän det år du fyller 20. Det du får under en gymnasieutbildning är det som heter studiehjälp. Det består av ett studiebidrag på 950 kr i månaden och sedan finns det så kallat extra tillägg och inackorderingstillägg man kan söka. Extratillägget är dock inte avsett för att man skall flytta hemifrån utan mer som ett bidrag ifall ens föräldrars inkomster är så låga att man behöver extra stöd för att klara dom dagliga utgifterna. Inackorderingstillägget är ett bidrag ifall man måste bo borta för att kunna gå en speciell utbilding. Det kan man endast få ifall ens program inte finns i den egna kommunen, och det är kommunen som bestämmer ifall man får bidrag för att flytta till annan ort eller inte.

Så, från CSN som är den myndighet som hanterar studiehjälp och studiemedel finns inga möjligheter att få hjälp för att flytta hemifrån när man går i gymnasiet och inte kan försörja sig själv. Utan istället är det så föräldrarna har försörjningsansvaret tills man gått ut gymnasiet, varför det alltså är föräldrarna som måste betala ett eget boende. Endast i vissa fall då tex hemsituationen är så pass dålig att det inte går att bo hemma, kan socialtjänsten gå in och hjälpa till med annat boende rent ekonomiskt. Men det sker först efter utredning kring hemförhållandena och samtal med alla berörda.

Dina möjligheter att flytta hemifrån är alltså väldigt begränsade om inte din mamma har möjlighet och dessutom vill betala för en lägenhet till dig. Något lån i form av studiemedel som du nämner går alltså inte att få.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar