Frågor och svar om kompis

17 Jan 2004, 11:55 256
Annat, 0 år
Question


Jag är en mobbare =( jag vet inte hur jag sak göra.. det finns en tjej i våran klass som inte har några vänner alls.. ibland kan jag tycka att det är roligt att säga taskiga saker till henne.. efteråt så känner ja mej bara dum..det är mest jag och min kompis som mobbar henne, en dag, kom det fram en kille till mej och sa "jag tkr att ni är väldigt sviniga mot "henne" Och jag kände mej så..så... dum =/ vad ska ja göra? ja vill inte mobba, ja vet att hon mår dåligt, hon har pratat med lärare, men om jag blir hennes kompis så rikserar ju jag att bli utstött =(

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är starkt av dig att erkänna åtminstone för dig själv att det här du och din kompis håller på med är fel. Och jag tycker du skall ta fasta på det du känner och göra något åt situationen. För faktum är att du inte bara skadar henne utan du gör illa dig själv också. För när man mobbar någon så trampar man på någon annan för att man skall känna sig bättre själv, och det kan ge en falsk bild av att man är bättre och förmer fastän längst in så känner man att att det man gör är fel och att man inte kan bygga en stark personlighet på det sättet. För risken är att man ständigt blir beroende av att trycka ner någon annan för att man själv ska känna att man duger och inte är utanför, och det kan vara väldigt jobbigt att leva så.

Det du skulle kunna göra är att du först och främst bestämmer dig för att inte längre säga dumma saker till den här tjejen. Dit verkar du redan ha kommit i dina tankar, men du verkar fortfarande rädd för att stå för det inför dig själv och dina vänner utåt. Så, andra steget är därför att du samlar mod och helt enkelt pratar med din kompis som också brukar mobba henne. Säg som det är, att det här känns inte rätt utan du känner dig taskig och dum varför du tänker sluta att mobba den här tjejen. Det skulle inte alls förvåna mig ifall det visar sig att din kompis har känt samma sak som du. För många gånger kan det vara så i ett kompisgäng att någon börjar med något dumt en gång, sedan hänger resten på för att liksom visa att man hör ihop. Men bara någon vågar sluta och säga att det här inte är okay så kan dom andra tycka det är skönt, för egentligen är det ingen som vill vara elak och dum, utan dom som mobbar gör det för att inte själva känna sig utanför. Så, när någon i gänget visar att det är okay att sluta mobba, kan andra hänga på det istället om du förstår vad jag menar. Så, försök samla mod och snacka med din kompis om det här. För har du en bra kompis så tycker säkert han/hon som du när ni väl pratar om det.

Steg tre är att du helt enkelt går fram till den här tjejen och säger att du är ledsen för allt dumt du sagt och att du ska sluta att mobba henne. Det är faktiskt det minsta man kan göra när man gjort illa någon på det här viset. För det sätter oerhörda spår i en människas själ att bli mobbad. Tänk bara på hur rädd du är för att sluta mobba, då du är rädd för att hamna utanför. Den här tjejen ÄR redan så utanför och får dessutom höra taskiga kommentarer som andra uppenbarligen tycker är svinaktigt elaka. Försök tänk dig in i hur det måste kännas. Då förstår du säkert hur mycket det kan betyda att få en ursäkt av någon som bidragit till det hela. Det är inte säkert att allt blir bra för det, men det är en början i alla fall. Sedan är det inte så att du och hon behöver bli kompisar, för kompisar blir man ju ifall man gillar varandra på flera plan och har liknande intressen och så vidare. Men att du behandlar henne med respekt och är schysst på det sätt man är schysst mot dom personer som man går i skolan med, eller jobbar med osv, är något som kan du kan göra oavsett om ni senare blir kompisar eller inte. Så, börja med det, så ska du se att andra också vågar följa efter.

Hoppas att du vågar ta tag i det här nu, både för din egen skull och för hennes. För det är ingen bra situation när hon går runt och känner sig ledsen, du känner dig dum, och andra tycker att du och din kompis är svin. Då är det bättre om ni lär er att respektera varandra och umgås utan att trycka ner varandra, för då mår alla bättre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar