Frågor och svar om sex

17 Jan 2004, 12:07 215
Kille, 0 år
Question


Hej jag är en kille på snart 16 år..min förra tjej var 13 år hon ville ha sex med mej men jag ville inte det för att jag tyckte att hon är för ung vad tycker du??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ha sex när man är 13 är väldigt ungt, och sannolikheten för att man verkligen är mogen för det är därför inte så stor. Sedan går det aldrig helt att generalisera efter ålder då det skiljer mycket från person till person. Men enligt min erfarenhet så är det sällan så att en 13-åring är mogen för sex, utan det finns oftast många mindre bra skäl till varför en 13-åring vill ha sex. Ett sådan skäl kan vara för att det i den åldern oftast känns viktigt att verka äldre än man är. Man har liksom en strävan efter att vilja vara äldre och mer vuxen än man är. Vidare så har man som 13-åring inte hunnit att bli "färdig" och stabil i sin personlighet, utan man står istället precis i början av att ta reda på vem man är inför sig själv och andra. I det läget är det väldigt viktigt att man får omvärldens bekräftelse på att man duger i olika situationer. Att "duga" inför sin äldre pojkvän genom att ha sex kan då tex många gånger vara drivkraften till att vilja ha sex när man är så ung, och det är enligt min erfarenhet inget hälsosamt skäl till att vilja ha sex.
Så, enligt min erfarenhet så gjorde du klokt i att säga nej. Dels för att det inte är lagligt för dig som 16-åring att ha sex med en 13-åring, men först och främst beroende på att det uppenbarligen inte kändes rätt för dig med tanke på hur ung hon var. Och den känslan ska man alltid lyssna på, varför jag tycker att du fattade ett moget beslut när du följde din känsla.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar