Frågor och svar om svartsjuka

17 Jan 2004, 12:18 196
Tjej, 0 år
Question


Jag undrar vart man kan vända sig om man är över 20 år, mitt problem är att jag är enomt svartsjuk och det driver både mig och min partner till vansinne.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är lite olika vilken åldersgräns Ungdomsmottagningarna i landet har. Vissa sätter gränsen vid 20 andra tar emot personer ända fram tills dom fyllt 25. Så, om du inte redan gjort det kan du ringa din närmaste Ungdomsmottagning och höra vad som gäller där.

I annat fall kan du vända dig till vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning. Det är en vanlig mottagning som många gånger finns på vårdcentralen eller i ett vanligt kontor någonstans i stan. Dit kan man söka själv och få en tid hos kurator eller psykolog. Numret hittar du på dom blå sidorna i telefonkatalogen, och hittar du inte det så ring landstingets växel så kopplar dom dig.

På vissa ställen i landet finns det även kurator och/eller psykologmottagning inom primärvården. Det kan heta lite olika och ibland är det till och med specialiserat till just sex-, och samlevnadsfrågor. Ring primärvårdens växel som du också hittar på dom blå sidorna (kan ibland vara samma nummer som när man ska bli kopplad till öppenvårdspsykiatrin) och fråga dom, eller leta på dom blå sidorna och se om du hittar något som stämmer in på detta.

Vidare så finns det möjligheter att få hjälp från familjerådgivningen när det gäller just problem i ett förhållande. Men det förutsätter ju att man är beredd att gå tillsammans för att prata om problemet. Sedan kan det ändå visa sig att någon av parterna behöver en egen samtalskontakt, men ibland kan man alltså lösa den här typen av problem genom att arbeta i par tillsammans med en familjerådgivare. Familjerådgivningen tillhör oftast kommunerna varför du kan leta på dom gröna sidorna i telefonkatalogen, eller ringa kommunens växel och höra om dom har någon familjerådgivning.

Hoppas du hittar någon bra hjälp, för det är jättebra att du är villig att ta tag i det här problemet, då svartsjuka precis som du säger kan förstöra en relation, förutom att man själv mår väldigt dåligt av att känna stark svartsjuka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar