Frågor och svar om sex

17 Jan 2004, 12:24 404
Tjej, 0 år
Question


Jag och min 16 åriga pojkvän(själv är jag 14) har varit tillsammans i 1 år och 3 månader.. vi har haft sex och så men jag undrar en sak, kan han åka dit för det och i så fall...vad händer då? Våra föräldrar vet om att vi har haft sex och dom har ingenting emot det! Kan han ändå åka dit?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, ni har sannolikt inget att oroa er för. För det första måste någon anmäla till polisen att ni har sex. Och det verkar ju inte så troligt eftersom era föräldrar tycker det här är okay. Sedan måste en åklagare driva ärendet vidare till domstol och det gör han/hon inte ifall det inte är någon större skillnad i ålder och mognadsgrad mellan den som haft sex med en underårig, och den som är underårig. Och risken för att man skulle bedömma skillnaden i ålder och mognad mellan er som tillräckligt stor för att gå vidare med ett åtal, är minimal, för att inte säga obefintlig. Så, i dagsläget är det egentligen bara era föräldrar som kan säga något om det här, och när dom tycker det är okay så behöver ni inte oroa er vidare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar