Frågor och svar om pengar

21 Jan 2004, 14:49 399
Tjej, 0 år
Question


Jag e snart 17 år och får inte mer än halva studiebidraget. 500 kr. jag vet att jag kan skaffa extrajobb och så men studiebidraget är väl ändå till för mig, eller? Dom säger att dom inet har råd men på parkeringen står fyra bilar. Är det rättvist?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, studiebidraget är till för dig, men eftersom du fortfarande bor hemma så innebär det att du har kostnader för mat och boende, vilka sannolikt dina föräldrar betalar, förutom kläder och nöjen som du kanske vill ha studiebidraget till. Så länge du är omyndig betalas därför studiebidraget ut till dina vårdnadshavare, dvs dina föräldrar, vartefter dom får bestämma hur mycket du får disponera själv av det.
Uppenbarligen anser dina föräldrar att dom inte har råd att ge dig hela studiebidraget att disponera själv, och det är en bedömning som dom måste göra. Därmed inte sagt att ni inte kan diskutera det hela. Så mitt råd är att du sätter dig ner med dom och pratar om hur du skulle vilja ha det, och ber dom att förklara och motivera varför dom väljer att göra det avdrag dom gör. När du sedan fyller 18 kommer du att få hela studiebidraget utbetalt på ditt eget konto, men det kan ju samtidigt innebära att du kanske själv måste stå för fler av dina utgifter än vad du gör idag, varför du och dina föräldrar gör bäst i att prata om det här så du också får insyn i vilka kostnader som finns och hur ni som familj kan göra för att det ska bli rättvist. Och sedan är det ju precis som du säger, att du har ju möjligheten att försöka få ett extraarbete så du får lite mer pengar att disponera om du inte är nöjd med situationen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar