Frågor och svar om olika former av sex

21 Jan 2004, 15:04 466
Annat, 0 år
Question


tjabba !! jag och min sambo (vi är båda över 21) har diskuterat att testa 3-kant. båda vill testa men hon är orolig över att vårt förhållande ska få sig en törn, hon är rädd att jag ska bli typ kär i den andra tössen, men jag har garanterat henne att det inte e någon fara. hur kan man lösa detta så finnt som möjligt? och vet ni några bra "länkar" till sidor som "berättar" om lite mer avancerade saker inom sex, te.x 3-kant och roliga sexlekar? tack på förhud (förhand) ;)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att vara orolig för hur ett förhållande ska påverkas av att en tredje part blir inblandad är väldigt vanligt när man går i sådana tankar som ni gör. Därför är det många gånger ett långt steg att gå från fantasin om en trekant till att verkligen vilja göra det i relaliteten. För många är det nämligen en främmande situation varför tankarna kring hur det egentligen är, hur det kommer kännas efteråt och påverka kärleken kan vara många.
Enda sättet att hantera det här utan att det ska bli just sprickor i förhållandet är att prata med varandra. Mitt råd är därför att ni fortsätter att prata om era tankar och er eventuella oro tills det helt enkelt känns färdigpratat. Vill ni sedan båda fortfarande gå vidare med att pröva en trekant, ja, då har ni dom bästa förutsättningarna för att det ska bli en positiv upplevelse som ni kan dela.
Efteråt gäller samma sak, prata om er upplevelse med varandra och prata även om alla eventuella negativa känslor eller orostankar som dykt upp. Och försök vara lyhörda gentemot varandra och döm ingen för hur han/hon känner/kände. För det viktiga om man ska göra en sådan här sak utan att det ska bli sprickor i förhållandet är att båda känner att det fortfarande är ni två som gör det här tillsammans och som delar upplevelsen med varandra i första hand, även om det finns en tredje part. Det gör man bl a genom att prata med varandra innan och efter och ta fasta på varandras känslor. Så, ha alltså inte för bråttom utan låt det här sjunka in och pratas om tills ni i sådant fall känner helt och fullt att ni vill detta.
Sist vill jag ställa en fråga tillbaka. Är det självklart att det är en tjej som ska vara den tredje parten? För har ni inte diskuterat detta så bör ni kanske göra det. Det kan ju vara lättare för din tjej om det är en kille som är den tredje parten. Men å andra sidan kanske det känns annorlunda för dig. I vilket fall som helst kan det vara bra att diskutera en sådan här sak, inte minst för att man själv kan få ett annat perspektiv och ökad förståelse för sin partners känslor när man vänder på resonemanget.

När det sedan gäller länkar så har jag inga sådana att tipsa om. Men kanske kan andra läsare av detta ge tips som kan vara till hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar