Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

22 Jan 2004, 20:14 361
Tjej, 0 år
Question


jag har blivit sexuellt utnyttjad o jag undrar ifall man kan anmäla killen trotts det tagit flera år sen de hände,tyvärr så kommer ja inte ihåg hur länge sen de var det hände,killen som gjorde de på mej går på min skola o ja e rädd att han gör de igen,skulle vilja ha svar,kram

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det går att anmäla fast det gått flera år. Men många kan tycka det känns svårt både att anmäla och att gå igenom en eventuell rättsprocess. Det är dock viktigt att man anmäler, för att bli utsatt för sexuella övergrepp gör ont i själen och kan ta lång tid innan man kommer över varför det är en allvarlig kränkning att utsätta någon annan för. Många offer går runt och känner rädsla precis som du och tvingas kanske se den här personen dagligen i skolan eller i andra sammanhang. Det är självklart ingen bra situation och jag kan därför förstå att du känner dig rädd och orolig.
Mitt råd till dig är dock i första hand att gå och prata med någon om det som hänt dig. Gå tex till skolkuratorn, eller vänd dig till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Du kan också välja att berätta för någon av dina föräldrar om du känner att du har en så pass trygg relation med dom. Det viktiga är att du berättar för någon vuxen som du känner att du kan lita på och få stöd av, och då brukar en kurator vara en bra person. Tillsammans med kuratorn kan du sedan prata om det här med att anmäla och han/hon kan hjälpa dig med det så du slipper vara ensam i det. Dessutom är det viktigt att du får prata med någon om det som hänt så du själv får en chans att bearbeta det, och även detta kan kuratorn hjälpa dig med. Så, tveka inte utan gå och prata med någon kurator eller vänd dig till dina föräldrar så dom kan hjälpa dig. För även om det gått lång tid så sitter sådana här saker kvar länge just för att det är en så allvarlig kränkning av ens kropp och person. Och dom känslorna ska man inte gå ensam och bära utan istället få dela med någon som kan lyssna och hjälpa en.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar