Frågor och svar om menstruation

22 Jan 2004, 20:20 184
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Innan min mens brukar jag få olika symtomer. Tex, min bröst blir ömma, jag får en liten svullnad på magen och jag kan få lite huvudverk och jag blir lös i magen. Jag har inte legat med min kille, men jag blir ofta orolig för att vara gravid iaf, även om jag vet att det är en liten chans. Kan stress och sådant påvrka mensen? Allt jag o min kille har gjort är att han fört upp ett finger i min slida. han fick utlösning mins 5 lr 10 minuter före. Behöver jag vra orolig...jag har haft det ganska stressigt senaste månaden, men jag e orolig för att min mens är snart 3 dagar sen.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att få den typen av symptom du beskriver innan mens är inte ovanligt och inget att oroa dig för. Inte heller behöver du oroa dig för att bli gravid när ni inte har samlag. Det finns ingen risk för att bli gravid överhuvudtaget på det sättet som du beskriver att ni har sex.
Sist så vill jag säga att stress visst kan påverka mensen och tex bidra till att den blir försenad. Och går du runt och oroar dig för att vara gravid så kan det påverka att din mens blir sen. Men nu vet du att du inte behöver oroa dig för någon graviditet, varför din stress förhoppninsvis kan lätta. Sedan behöver du inte vara orolig heller för att mensen är några dagar sen. Det är naturligt att det händer ibland utan att man kan hitta någon direkt orsak.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar