Frågor och svar om kompis

24 Jan 2004, 12:05 102
Tjej, 0 år
Question


jag e en 12 årig tjej som för ett år sedan hade ett stor bråk med min bästa kompis...hon e 1 år yngre än mejj och har en mamma som e lite o-ordentlig. hon är enda barnet ocg ganska bortskämd.iallafall så kom hon inte när vi skulle gå på stan och jag blev väldigt lessen å besviken för hon har gjort liknande förr. nu e de ett år sen och hon har sagt förlåt och hon vill vara bästis me mejj igen men jag litar inte på henne längre.
snälla vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man ska våga att lita på någon igen efter att dom svikit en något man själv måste bestämma. Det som talar emot är ju att man riskerar att bli sårad igen, och det som talar för är ju att man kanske missar en bra vänskap om man inte vågar ge en person fler chanser.

Din kompis kan ju inte i dagsläget göra så mycket mer än att be om ursäkt, och det verkar hon ju ha gjort. Sedan är det du som måste ge henne chansen att bevisa att man kan lite på henne, och det är alltså något du måste bestämma dig för. Det du skulle kunna göra för att komma fram till vilket du vill är att prata med henne. Säg som det är att du gärna skulle vilja vara kompis med henne, men att du känner att du har svårt att lita på henne. Berätta också hur sårad du skulle bli om det visade sig att hon svek dig igen efter att ni blivit kompisar. När du hör vad hon svarar så känns det förmodligen lite lättare för dig att bestämma dig. För det har ju gått ett år och man utvecklas mycket i er ålder, varför din kompis kanske blivit lite klokare, och då skulle det ju vara synd om du aldrig gav henne chansen igen om du nu också vill ha henne som bästis.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar