Frågor och svar om kärleksrelationer

24 Jan 2004, 14:24 127
Tjej, 0 år
Question


Jag undrar hur det kommer sig att en del tjejer faller för män i uniform? T.ex. poliser etc... Jag gör det, i allafall för poliser och vill så gärna träffa någon kille som jobbar som polis. Men varför just polis egentligen? Visst, personligheten och utseendet skulle vara avgörande om jag skulle inleda ett förhållande med en kille, men det skulle vara ett plus om han jobbade som polis, ordningsvakt eller liknande.... Har du något svar på varför en del tjejer faller för killar i uniform?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns självklart vitt skilda individuella skäl till varför man fastnar för en viss typ, eller någon med ett visst yrke. Men skulle jag generalisera så symboliserar uniformer något specifikt i vårt samhälle. När det gäller uniformer som tillhör gamla traditionellt manliga yrken såsom tex polis, så representerar uniformen ofta både auktoritet, trygghet, manlighet, tuffhet, beslutsamhet osv, osv. Dessa egenskaper tillskriver vi många gånger den som bär uniformen då uniformen i sig kommit att symbolisera dom här egenskaperna. Det kan göra att man attraheras av personer i uniform då man som sagt tillskriver personen egenskaper som vi förknippar med uniformen i sig. Är det då attraktiva egenskaper som uniformen representerar så blir därmed också personerna som bär uniformerna attraktiva, åtminstone i fantasin.

I takt med att yrkes-, och könsrollerna förändras så kommer sannolikt den symboliska betydelsen av uniformer i vissa yrken också att förändras. Och som sagt, det är ju inte alls säkert att personen i uniformen är bärare av dom egenskaper som vi fantiserar att uniformen medför.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar