Frågor och svar om Ångest

9 Oct 2000, 00:00 275
Annat, 0 år
Question
Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ångest har nästan blivit ett ”modeord” idag och många pratar om att dom har ångest i alla möjliga olika lägen. Så idag skulle man nog nästan kunna sätta likhetstecken mellan oro och ångest, för man använder nästan ångest på samma sätt som man tidigare använde oro.

När jag besvarar denna fråga kommer jag att skilja på oro och ångest utifrån ett psykologiskt perspektiv. Oro skulle man nämligen kunna se som ett förstadium till ångest, där psyket sänder ut en form av lättare stressignal till hela våran organism (kropp) som gör oss påminda om ett lättare spänningstillstånd. Man kan t ex börja svettas lite grand, eller känna sig lite retlig, eller lite flamsig, eller bli extra petig, eller bli lite dåsig, eller lite okoncentrerad, eller lite glömsk osv. Det är ju välkända tillstånd som dom flesta av oss känner till, beroende på vilken personlighet man har. En oro kan alltså vara mycket tydlig och pressande. Men den är inte direkt handikappande. Vi kan fortfarande fungera skapligt och vi förstår oftast orsaken till varför vi känner oro.

När vi kommer till ångest kännetecknas det tillståndet av starkare stressignaler som visar sig i t ex svårigheter att andas genom att det känns alltför trångt i halsen, eller hårt tryck över bröstet, eller okontrollerade tankestopp, eller panikreaktioner, eller kortare minnesluckor osv. Man skulle kunna säga att ångest är en form av mycket stark och intensiv oro där stressignalerna löper amok (blir vilda) och skapar tillfälliga mentala låsningar. Det är inte alls lika lätt att förstå orsaken till varför vi känner ångest. Många människor jag träffat som kurator och psykolog har gått omkring och mått fruktansvärt dåligt under flera år utan att förstå vad det varit frågan om, vilket ofta påverkat deras personlighet i den meningen att de börjat känna sig osäkra på sig själva, trott att de håller på att bli helt galna osv. Något som är lätt hänt när man inte hittar en logisk förklaring till varför man känner stark ångest. Fler än vad man vill tänka på har tyvärr både av familj, släkt, vänner, arbetskamrater, skolkamrater, grannar osv blivit anklagade för att spela sjuka när det sedan har visat sig att dom gått omkring och lidit av ångestattacker under lång tid. Speciellt tidigare hände det inte allför sällan att man inom vården också missade att bedöma ångestpatienter rätt. Idag är emellertid problemet uppmärksammat och sannolikt åtgärdat. Så du kanske förstår att ångest är en speciell problematik som man gör bäst i att skilja från oro.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar