Frågor och svar om självmordstankar

1 Feb 2004, 10:07 104
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på 14 år. Och jag får ofta självmordstankar. För det känns som om allt jag gör är fel. Sen känns det som om ingen skulle sakna mig om jag tog livet av mig. Men ingen vet om att jag känner så här. Jag döljer allt med skratt och skämt. Bör jag prata med någon om det här?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du ska absolut prata med någon om det här. Om du inte känner att du har någon förtroendefull relation till någon av dina föräldrar, så kan du prata med en lärare, skolsköterskan eller gå till skolkuratorn. Du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där, det är helt gratis.
Det viktigaste är inte vem du pratar med, utan att du pratar med NÅGON. För går man ensam med sådana här tankar, brukar dom bara växa sig starkare, och man trycker ner sig själv mer och mer. För problemet när man börjar tänka negativa saker om sig själv och håller tankarna för sig själv är att det inte finns någon kan säga emot allt det negativa och visa att det kanske inte alls är så som man tänker. För jag kan lova dig att det finns ingen person jag träffat som varit så dålig, eller gjort så fel som dom trott i sitt eget huvud. Och allt för många går runt och mår dåligt eller till och med tar sitt liv, för att dom själva inte sett någon annan utväg. Men med rätt hjälp så hittar man oftast rätt i det här och kan börja vända den negativa spiralen till en positiv istället, och då kan man skratta och skämta och vara glad allra längst in också, och inte bara för att dölja hur dåligt man mår. Så, ge dig själv chansen att komma ur det här och hitta ett sätt att börja trivas med dig själv istället för att behöva dölja hur du tänker och känner. Gå till någon av dom jag räknade upp eller vilken vuxen person som helst som du känner förtroende för. Gör det för dig själv, för att du är värd ett bra liv, och låt ingen annan inbilla dig något annat.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar