Frågor och svar om missnöje och bråk

1 Feb 2004, 10:20 136
Tjej, 0 år
Question


Är det fel av mig att vara ihop med en kille som ser på porr när Jag själv är helt emot porr och tycker att det är att se kvinnor som sexobjekt? (Jag blev otroligt ledsen när jag hittade en porrtidning i hans rum.. För han säger att han står för jämlikhet.)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen mer än du själv som kan avgöra den frågan. I relationer kan det många gånger vara så att man tycker olika om saker och ting, och ibland är det på ett djupare plan, dvs man har olika värderingar. Men om det är en anledning för att göra slut måste var och en avgöra, för det beror mycket på vad man själv känner att man kan acceptera. Många gånger kan man jobba med att respektera varandras åsikter och sätt att leva, vilket gör att man kan leva tillsammans trots stora skillnader, men känner man att det den andre står för är för långt ifrån vad man själv kan acceptera och respektera så kan det bli så att man väljer att göra slut.
Sedan är det ju inte så att ens åsikter och sätt att leva är statiska, utan vi förändras ofta med tiden beroende på att vi skaffar oss fler erfarenheter och helt enkelt omvärderar olika saker. Genom att prata och diskutera med andra kan vi också få insikter som gör att vi helt enkelt väljer andra saker i livet. I en relation är det därför vettigt att man försöker prata och diskutera när man känner att man har svårt för att acceptera eller respektera den andres sätt att leva, eller hans/hennes åsikter. Det är ju något som du skulle kunna göra, för på det sättet ger du både dig själv och din kille en chans att fundera över det här på ett djupare plan och samtidigt så får du hjälp i att bestämma dig för vad du ska göra eftersom samtal brukar ge öppningar och insikter som hjälper en att fatta beslut. Så, ge både dig och honom chansen att hitta en lösning på detta genom att prata. Visar det sig vara omöjligt så är det i sista änden du som måste bestämma dig för vad du kan acceptera i ett förhållande.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar