Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

1 Feb 2004, 10:35 170
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag undrar hur man bäst bearbetar ett sexuellt övergrepp som man varit utsatt för? Hur lång tid tar det och kan man komma över det? Måste man berätta det för sin pojkvän i framtiden?
vore tacksam för info

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet så behöver dom flesta som blivit offer för ett sexuellt övergrepp professionell hjälp. I en samtalskontakt finns det olika vägar att gå, och olika metoder att använda. Så hur arbetet går till beror mycket på terapeutens kompetens och vad som passar personen som går i terapi. Hur man gör är alltså något man delvis utarbetar tillsammans.
När det gäller tiden det tar så är det så olika att det inte finns något enhetligt svar på den frågan. Det skiljer nämligen mycket när det gäller hur pass stabil personlighet man har i grunden, vilket nätverk man har runt omkring sig som man kan få stöd ifrån (tex föräldrar, syskon, vänner osv), hur övergreppet gick till osv, osv. Det är så olika från situation till sitaution varför det alltså inte går att säga hur lång tid det tar. Men oavsett hur situtationen ser ut så är det min erfarenhet att man kan komma igenom det och hitta ett liv som känns bra trots det som hänt. Man kan aldrig glömma, men man kan hitta ett sätt att leva med det som hänt utan att det gör ont och skapar ångest.
Tyvärr kan jag inte vara mer precis än så, då mycket av arbetet går ut på att personen med terapeutens hjälp hittar sin egen väg genom det hela. Och det skiljer sig som sagt från människa till människa, varför det inte finns några generella svar.

När det sedan gäller din sista fråga så finns det inga måsten när det gäller det här. Vissa väljer att berätta för sin partner, andra väljer att låta bli. Det finns inget rätt eller fel i det här, utan var och en måste känna efter vad som känns rätt. Sedan handlar det många gånger också om hur pass allvarlig relationen är. Är det mannen man känner att man vill dela sitt liv med, eventuellt skaffa barn med osv, så kan det kännas mer naturligt att berätta än om man har en relation som känns mer osäker eller tillfällig. Men återigen så finns det inget rätt eller fel utan allt hänger på hur man själv mår bäst av att hantera det.

Det finns några bra informationssidor om sexuella övergrepp som du kan gå in på om du vill läsa mer. En hittar du på www.infomedica.se Skriv in sökordet sexuella övergrepp i deras sökfunktion så får du upp en länk till rätt sida. Vidare kan du gå in på www.hopp.org där du också hittar information.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar